Tre långa och sex korta på Rotterdams filmfestival

0
Anna Eborns svensk-dansk-belgiska samproduktion Transnistra
Anna Eborns svensk-dansk-belgiska samproduktion Transnistra.

Det är snart dags för en av Europas största och mest ambitiösa filmfestivaler. Årets upplaga av filmfestivalen i Rotterdam, IFFR, präglas av stark svensk närvaro med tre långfilmer och sex kortfilmer som deltar i tävlingarna.

– Rotterdams filmfestival är en av de absolut finaste i Europa och världen. Festivalen är i en uppåtgående trend och har rykte om sig att ha ett intressant och spännande urval, där man gärna visar upp nya uttryck inom filmkonsten och lyfter fram nya filmskapare. Att ha två långa spelfilmer, en dokumentär och sex kortfilmer i deras urval är viktigt för svensk film och gör oss väldigt glada, säger Steffen Andersen-Møller, utlandschef på Svenska Filminstitutet.

I Big Screen Competition tävlar Anna Eborns svensk-dansk-belgiska samproduktion Transnistra, som har sin världspremiär på festivalen.

Synopsis:
Filmpoeten Anna Eborn fascinerar i en intim och vacker film om ungdom, kärlek och vänskap i den märkliga utbrytarrepubliken Transnistrien – en stat som inte erkänns av någon men har en egen valuta, en armé och en flagga med hammaren och skäran.

Med poetiska och kompromisslösa filmer som Pine Ridge (Venedig 2014), Epifanía (Busan 2017) och Lida (Visions du Réel 2018) har Anna Eborn klivit fram som en av vår tids mest intressanta svenska dokumentärfilmare.

Filmen är producerad av David Hardies, Momento film, tillsammans med Adomeit Film i Danmark och cli d’oeil i Belgien. Den är finansierad av Svenska Filminstitutets dokumentärfilmskonsulent, Klara Grunning och har även fått stöd av DFI, Eurimages, Flanders Audiovisual Fund (VAF), Centre du Cinéma et de l’Audiovisuel de la Fédération Wallonie-Bruxelles och Belgian Tax Shelter – Casa Kafka Pictures Movie Tax Shelter Empowered by Belfius.

Johannes Nyholms Koko-di Koko-da är en av åtta filmer som tävlar i Tiger Competition, IFFRs mest prestigefyllda sektion.

Synopsis:
Ett par åker på tältsemester för att hitta tillbaka till varandra. En varietéartist och hans skumraskfölje dyker upp från skogens mörker och terroriserar paret, lurar dem djupare och djupare ner i en malström av psykologisk terror och förnedrande slapstick.

Johannes Nyholms debutlångfilm Jätten Guldbaggebelönades som Bästa film för två år sedan. Tidigare hade han Guldbaggebelönats för sin kortfilm Las Palmas. Nyholm har gjort stor succé på en mängd festivaler och vunnit flera priser. I slutet av denna månad tävlar Koko-di Koko-da på Sundance filmfestival.

Anna Odells Guldbaggeaktuella X&Y får sin internationella premiär i Rotterdam, där den tävlar i Big Screen Competition. Förstapriset i tävlingen består bland annat av bred exponering på den holländska marknaden, på bio och tv.

Synopsis:
Anna Odell bjuder in till en gränslös lek med identiteter, mellan manligt och kvinnligt, mellan verklighet och fiktion. X&Y är en identitetslek med absurd humor och en blandning av fiktion och verklighet. I rollerna Konstnären och Skådespelaren väljer Anna Odell och Mikael Persbrandt ut tre skådespelare som gestaltar deras olika karaktärsdrag.  Tillsammans bor de alla i en filmstudio där vad som helst kan hända. Resultatet blir en vansinnig lek om manligt och kvinnligt som inte liknar något som tidigare visats.

Filmen är regisserad av Anna Odell, som även skrivit manus. Mattias Nohrborg och Frida Bargo, B-reel, har producerat tillsammans med Film i Väst, SVT, Avenyfamiljen, Fasad produktion och Nimbus Film. Filmen har fått produktionsstöd av förra långfilmskonsulenten Yaba Holst, Svenska Filminstitutet, och har även fått stöd av DR och DFI. Filmen distribueras av TriArt Film. Utländsk säljagent: New Europé Film.

Sex svenska kortfilmer är också med och tävlar i sektionen Bright Future Short: The Cup Is Already Filling Up avDebra Elgeholm, Interbeing av Martina Hogland Ivanow, Chopin av Tris Vonna-Michell, Psychic av Tova Mozard,Retaliation av Hanna Ljungh och The Burglary av Anna Selander och Malin Skjöld.

Rotterdams filmfestival börjar den 23 januari och pågår till den 3 februari. Mer om festivalen här.