Home Nyheter Tredje gången för Ruben Östlund i Cannes

Tredje gången för Ruben Östlund i Cannes

0

Ruben Östlunds nya film Turist har tagits ut till att tävla i den prestigefyllda sektionen Un Certain Regard på Cannes filmfestival. Det meddelades i dag på en presskonferens för Cannes filmfestival. Därmed blir det tredje gången som en långfilm av Ruben Östlund deltar i Cannes.

 

En familj åker till Alperna för några dagars skidåkning och tid för varandra. Solen skiner och underlaget är perfekt, men en lavin vänder upp och ner på tillvaron när pappa Tomas överger hustru och två barn i en nära-döden-upplevelse. Katastrofen uteblir, men familjen är likväl offer. En instinktiv handling får familjen att ifrågasätta sina roller och pappa Tomas i synnerhet. Semesterns sista dagar blir en prövning för äktenskapet och för Tomas startar en kamp att återerövra sin status som familjefar.

I de största rollerna ser vi Johannes Bah Kuhnke, Lisa Loven Kongsli, Clara Wettergren, Vincent Wettergren. För fotot svarar Fredrik Wenzel. Filmen är castad på Filmcafe.se.

 

Ruben Östlund, född 1974 på Styrsö, är het på den internationella filmarenan just nu. Han har bland många priser vunnit en Guldbjörn (Händelse vid bank) på Berlins filmfestival, Nordiska rådets filmpris (Play), Guldbagge för bästa regi (Play), Coup de Coeur i Quinzaine des Realisateurs i Cannes (Play), flera FIPRESCI-priser, priser på festivaler i Moskva, Tokyo, Bryssel, Mar del Plata, Hamburg och många andra.

 

– Vi är glada och stolta! Att Ruben för tredje gången blir inbjuden till Cannes är en ära och en viktig bekräftelse på arbetet vi har lagt ner. Det ska bli fantastiskt roligt att äntligen få visa filmen, säger filmens producent Erik Hemmendorff.

 

– Senast Sverige hade en långfilm i huvudprogrammet i Cannes var 2008 med Ruben Östlunds De ofrivilliga. Sedan dess har den internationella filmvärlden verkligen haft ögonen på honom. Med Turist tar han ytterligare ett stort kliv framåt och befäster sin ställning som en av Sveriges absolut bästa regissörer, säger Pia Lundberg, Svenska Filminstitutets utlandschef.

 

Un Certain Regard

Fram till nu har totalt åtta svenska långfilmer funnits med i Un Certain Regard sedan Gilles Jacob skapade sektionen 1978.

Tidigare svenska filmer i sektionen är Kristoffers hus av Lars Lennart Forsberg (1980), Ormens väg på Hälleberget (1987) av Bo Widerberg, Oxen av Sven Nykvist (1990), Enskilda samtal av Liv Ullmann (1997), Larmar och gör sig till av Ingmar Bergman (1998), dansksvenska Vid Vägen av Max von Sydow (1999), Du levande av Roy Andersson (2007) och De ofrivilliga av Ruben Östlund (2008).,

Bland de utländska namnkunniga regissörer som varit med och tävlat i Un certain regard finns bl a Xavier Dolan, Sofia Coppola, Claire Denis, Gus Van Sant, Abbas Kiarostami, Richard Linklater, Steve McQueen, Jean-Luc Godard, Valeria Bruni Tedeschi, Jafar Panahi, François Ozon, Joachim Trier, Hirokazu Kore-eda, Samira Makhmalbaf och många fler.

 

Turist är producerad av Erik Hemmendorff och Marie Kjellson, Plattform Produktion i samarbete med  Eurimages, Film i Väst, Rhône-Alpes Cinéma, Société Parisienne de Production, Coproduction Office ApS och Motlys, med stöd av Svenska Filminstitutets förra långfilmkonsulent Lars G. Lindström, Norsk Filminstitutt, Danska Filminstitutet, Nordisk Film & TV Fond, CNC – Cinémas du Monde, BLS – Business Location Südtirol – Alto Adige i samarbete med ZDF/Arte, SVT, CMore, DR och YLE.