Home Nyheter Turist – svenskt bidrag till 2014 års Oscarsnominering

Turist – svenskt bidrag till 2014 års Oscarsnominering

0

Regissören och manusförfattaren Ruben Östlunds fjärde långfilm Turist fick sin världspremiär på Cannes filmfestival i maj, där den gjorde stor succé och belönades med juryns pris i sektionen Un Certain Regard.

Dessutom har den valts ut till att visas på filmfestivalen i Toronto som äger rum i september. Den kommer också att tävla på den 50:e Chicagofestivalen som i år har skandinaviskt fokus och som äger rum i oktober. Den är såld till ett 40-tal länder, internationell säljagent är Coproduction Office. Amerikansk distributör är ingen mindre än Magnolia Pictures (Melancholia, Take This Waltz, I’m Still Here, Nymphomaniac, Frank).

Force Majeure, som är den internationella titeln för Turist, får amerikansk biopremiär 24 oktober. För att uppmärksamma detta kommer Film Society of Lincoln Center i New York och Walker Art Center i Minneapolis att visa en retrospektiv över Ruben Östlunds första tio år som långfilmsregissör. Detta sker i januari 2015 och blir startskottet för en tre månader lång turné i Nordamerika för Östlund. Turnén produceras av Comeback Company i samarbete med Svenska Filminstitutet och Plattform Produktion, med stöd från Sveriges ambassad i USA och Sveriges generalkonsulat i New York.

Den 15 januari 2015 meddelas vilka filmer som Oscarsjuryn har nominerat till Bästa icke engelskspråkiga film. Oscarsgalan äger rum den 22 februari 2015.

Detta är andra gången Ruben Östlund är aktuell för att bli nominerad till Oscar för bästa icke engelskspråkiga film – hans De ofrivilliga var svenskt bidrag till 2009 års Oscarsgala.

Följande personer i Oscarskommittén har beslutat:

Maud Nycander, utsedd av Teaterförbundet
Jörgen Bergmark, utsedd av Teaterförbundet
Zoran Slavic, utsedd av Sveriges Filmuthyrareförening
Jan Lumholdt, utsedd av Svenska Filmkritikerförbundet
Dana O’Keefe, utsedd av Svenska Filminstitutet
Charlotta Denward, utsedd av Film- & TV-producenterna
Sören Staermose, utsedd av Film- & TV-producenterna