Home Nyheter Turist nominerad till Nordiska rådets filmpris 2014

Turist nominerad till Nordiska rådets filmpris 2014

0

Ruben Östlunds rosade publikframgång är nominerad för det prestigefyllda Nordiska rådets filmpris.

Idag tillkännages de fem nordiska filmer som nominerats för Nordiska rådets filmpris 2014. Ruben Östlund vann priset 2012 med sin Play och i år är Östlund nominerad för Turist. Han ingår i ett tungt startfält och konkurrerar med filmskaparna Lars von Trier, Pirjo Honkasalo, Benedikt Erlingsson och Eskil Vogt. Vinnaren, som får 430 000SEK utöver äran, kommer att utses den 29 oktober under en ceremoni i Stadshuset i Stockholm, där även Nordiska rådets övriga kulturpriser kommer att delas ut.

– Vi känner oss väldigt stolta och glada över nomineringen, särskilt i en tid då svensk film känns mer vital än kanske någonsin tidigare. Dessutom bestämde vi oss faktiskt tidigt att det inte räckte med att Turist vara en svensk angelägenhet. Därför bygger den på samarbeten över de nordiska gränserna- både kreativt och finansiellt. Nordiska rådets pris för film är dessutom det finaste man kan få som filmskapare i Norden, en hedersbetygelse, säger Erik Hemmendorff och Marie Kjellson, svenska huvudproducenter för Turist.

Juryns motivering:
Ruben Östlund dissekerar mänskliga relationer med både kylig distans och närgånget allvar. Hans äktenskapliga scener blottlägger moraliska och genusrelaterade dilemman, allt visuellt och formsäkert gestaltat i en stil som blivit hans egen.

Den svenska juryn består av: Jannike Åhlund, Jon Asp, Kristina Börjeson

Bidragen har valts ut av en jury i respektive land och samtliga filmer utmärker sig konstnärligt och har fått stor uppmärksamhet och flertalet priser vid de största filmfestivalerna i Europa, och övriga världen.
De fem filmerna och deras regissörer, manusförfattare och producenter som är nominerade för Nordiska rådets filmpris 2014 är:

NYMPHOMANIAC (Danmark): Lars von Trier (manus och regi), Louise Vesth (producent)
BETONGNATT (Concrete Night, Finland): Pirjo Honkasalo (manus och regi), Pirkko Saisio (manus), Mark Lwoff och Misha Jaari (producenter)
OM HÄSTAR OCH MÄN (Hross í oss , Island): Benedikt Erlingsson (manus och regi), Friðrik Þór Fridriksson (producent)
BLIND (Norge): Eskil Vogt (manus och regi) och Sigve Endresen och Hans Jørgen Osnes (producenter)
TURIST (Sverige): Ruben Östlund (manus och regi), Erik Hemmendorff och Marie Kjellson (producenter)

– De fem nominerade filmerna, bestående av såväl etablerade som oetablerade filmskapare, representerar den moderna nordiska filmens crème de la crème. Deras porträtterande av mänskliga känslor och naturens krafter visar på en överraskande bredd. Tillsammans med sina samarbetspartners är Nordisk Film & Tv Fond stolt att presentera dessa filmer för en publik i alla fem nordiska länder, innan vinnaren tillkännages i oktober, säger Petri Kemppinen, vd för Nordisk Film & Tv Fond

Vinnarna tillkännages den 29 oktober
De kommande veckorna ska den nordiska juryn rösta. Juryn består av en representant från varje lands nationella jury, Jannike Åhlund representerar Sverige.
Årets vinnarfilm kommer att tillkännages under Nordiska ministerrådets session den 29 oktober på en ceremoni på Stadhuset i Stockholm, där även vinnarna av Nordiska rådets övriga priser, litteratur, musik, barnlitteratur och miljö, kommer att utses och hyllas.

Nordiska rådets filmpris delas i år ut för den elfte gången. Tidigare års vinnare är: Jakten (2013), Play (2012), Svinalängorna (2011), Submarino (2010), Antichrist (2009), Du levande (2008), Konsten att gråta i kör (2007), Zozo (2006), Dråpet (2005) och Mannen utan minne (2002).