”Ung film i norr” – festivalen för unga filmare i Norrbotten

0

Den 21:a september är det dags för ”Ung film i norr”, filmfestivalen för unga filmare i Norrbotten. Årets upplaga omfattar inte mindre än 26 premiärer, som visas på bio 3:an i Piteå. Festivalen som arrangeras av CMiT, Filmpool Nord och Bio3:an i Piteå, är ett unikt tillfälle att se ungdomarnas egna filmer. Lars-Eric Larsson, filmkonsulent barn och ungdom på Filmpool Nord, ser fram emot en spännande festival:

– Nu är det dags igen att visa upp våra filmkreatörer, våra unga talanger. Det är också spännande att få ta del av vår mest politiska dokumentärfilmare Maj Wechselmann, som är hyperaktuell med sin nya dokumentär om kärnkraft. 

Maj Wechselmann är en av Sveriges mest produktiva och politiska dokumentärfilmare, som nu är aktuell med dokumentären ”Den mänskliga faktorn – Hur gick det med kärnkraftsolyckan i Japan?” Maj kommer att föreläsa om dokumentärfilm och visar delar av sin senaste dokumentär. Till årets festival kommer också förra årets festivalvinnare Martin Åhlin och Johan Sundkvist från Blåfilm och berättar om sitt arbete i Norrbotten. Martins vinnarfilm ”Times New Romance” har efter förra årets festival bl.a. visats i Cannes. Årets konferencier är åter igen filmaren och medieproducenten Erik Brännström.

De inskickade bidragen tävlar i två klasser: 16-19 år och 20-26 år. En jury bedömer filmerna och utser vinnarna i de båda kategorierna. Vinnarna får sedan tävla vidare på nationell nivå i Novemberfestivalen i Trollhättan, där tävlande från hela landet möts.

Festivalen pågår hela dagen 21:a september, kl. 10.00 -17.00. Prisutdelningen sker kl. 16.15. Festivalens program bifogas. Du hittar det även på Filmpool Nords hemsida på adressen http://www.filmpoolnord.se/wp-content/uploads/2012/09/Program-och-block.pdf