Uppspelt när Känn ingen sorg presenterades i Göteborg

0

Nej, Känn ingen sorg handlar inte om Håkan Hellström. Den baseras bara på hans musik och texter och ett musikaliskt Sommargöteborg. Håkan själv har haft ett litet, litet finger med i spelet när Cilla Jackert skrivit manus. Och nog finns han med i en biroll… För det kunde regissörerna Måns Mårlind och Björn Stein inte stå emot.

Huvudrollen Pål spelas av Adam Lundgren, grabben som fått Sverige att gråta på måndagar när Torka aldrig tårar utan handskar sänts i SVT.
Pål är musikalisk och drömmer om att lyckas med sin musik, men har ett stort hinder: sig själv. En oslipad diamant med tvångstankar som försätter honom i problem. I filmen får vi följa Pål och hans vänner i en emotionell resa genom ett Sommargöteborg där Pål kastas mellan kärlek och svek, förälskelse och försoning.

– Det var först med För sent för edelweiss-plattan som jag riktigt upptäckte Håkan Hellström. Innan lyssnade jag på Oasis och The Strokes och tyckte att man skulle sjunga på engelska. Jag hade en massa kompisar som lyssnade på Håkan och tror att jag i smyg gillade det ändå utan att erkänna det för mig själv, säger Adam Lundgren.

Trollhättesonen Björn Stein och Måns Mårlind har gjort dundersuccé i Hollywood med Underworld: Awakening. Nu tar de sig an Håkan Hellströms berättelser om Lena som ska komma igen, prinsessan Eva och Johnny som borde bilda ett band. All filminspelning sker runt om i Göteborg, på platser välkända för varje Hellström-fan.

– Men filmen ska stå på egna ben och vara en upplevelse i sig. Man behöver inte bekänna sig till Håkans värld, även om vi båda är stora Håkan-fans, säger Björn Stein.

Låten En midsommarnattsdröm har bildat grunden:
– Vi utgår ifrån en känsla som finns i den låten och det funkar väldigt bra. Ofta gör man en film utifrån en bok, men då är det lätt att fastna i en massa scener som måste klippas bort. Håkans musik är så visuell och vårt arbetssätt ger en enorm frihet, säger Måns Mårlind.

Gunilla Nyroos och Tomas von Brömssen är ett strävsamt scenpar. I filmen spelar de farfar Rolle och hans nätdejt Hopp. Det märks tydligt en ömsesidig värme mellan von Brömssen och Hellström på presskonferensen.

– Jag tänker på Bob Dylan – en poet och konstnär som fångade en hel generation, säger Tomas von Brömssen, som framträtt tillsammans med Hellström på scen.

Josefin Neldén har tidigare medverkat i Tjenare kungen och är i vardagslag anställda på Backateatern. Nu ska hon gestalta Lena:
– Det är jättekul att ge ansikte åt en sån hit som Kom igen Lena! Håkan var min ungdomsidol och hans musik har följ mig sedan jag var ung, säger hon.

Vad säger då Håkan Hellström själv om projektet?
– Det är en tonårsdröm som blivit verklighet och känslorna ligger på 20 på den tiogradiga skalan. Jag kan inte känna så mycket som jag borde. Men det är topp, det kan inte bli så mycket bättre.

Vill du vara med i filmen? Känn ingen sorg castas på Filmcafe.se.

Källa: Gus Kaage, Film i Väst