Världspremiär för Cirkeln på filmfestivalen i Berlin

0

Levan Akins filmatisering av succéromanen Cirkeln har bjudits in till sektionen Generation under filmfestivalen i Berlin i februari. Det är den fjärde svenska långfilmen som kvalar in till denna prestigefyllda festival i år. Dessutom är tre kortfilmer utvalda, Shadowland av John Skoog till huvudtävlan i Berlinale Shorts och Leka färdigt av Nanna Houlman och Agnes av Anja Lind till sektionen Generation.

Cirkeln är baserad på Sara Bergmark och Mats Strandbergs succébok med samma namn. Det är en berättelse om sex tonårsflickor som möts i en övergiven folkpark efter att ha dragits dit av en mystisk kraft. Tillsammans utgör de ”De utvalda”, en brokig skara häxor med magiska krafter som måste lära sig att samarbeta för att rädda världen.

Detta är regissören Levan Akins andra långfilm. Hans debutfilm Katinkas kalas hade premiär på Stockholm Film Festival 2011 och visades även på Tribeca Film Festival. Akin har även varit med och regisserat hyllade dramaserier för SVT, såsom internationella framgången Äkta människor (2012).

Cirkeln har fått produktionsstöd av Svenska Filminstitutets långfilmskonsulent Magdalena Jangard och är producerad av Cecilia Norman Mardell, Benny Andersson och Ludvig Andersson för RMV Film. Benny Andersson står även för musiken i filmen. Manuset har skrivits av Sara Bergmark och Levan Akin och bland de medverkande syns Josefin Asplund, Helena Engström, Miranda Frydman, Irma von Platen, Hanna Asp, Leona Axelsen, Ruth Vega Fernandez och Sverrir Gudnason. Svensk distributör är Buena Vista International Sweden.

Filmen har svensk premiär den 18 februari 2015. I Berlin blir det världspremiär.

Stark svensk närvaro i kortfilmssektionen

Tre kortfilmer har valts ut till årets filmfestival i Berlin. John Skoogs Shadowland kommer att tävla i sektionen Berlinale Shorts och skildrar kaliforniska ödelandskap, tidigare inspelningsplatser i Hollywood-produktioner, i svartvita bilder filmade på 16 mm. John Skoog är förra årets vinnare av Stockholm filmfestivals stipendium, 1 km film, och Shadowland är producerad av Erik Hemmendorff för Plattform Produktion, som även ligger bakom Ruben Östlunds filmer.

I sektionen Generation 14plus tävlar kortfilmen Leka färdigt av Nanna Houlman. Filmen har fått stöd från Svenska Filminstitutets kortfilmskonsulent Andreas Fock, är producerad av Jonas Kellagher för Common Ground Pictures Gothenburg och handlar om en ung mamma som tappar bort sin treåring på en stormarknad.

Nanna Houlman långfilmsdebuterade med Kid Svensk (2007) och har efter det bland annat gjort kortfilmen ABC (2013) och En dag på fabriken (2014).

Kortfilmen Agnes av Anja Lind kommer att tävla i sektionen Generation Kplus och handlar om sexåriga Agnes som blir svartsjuk på sin älskade storebrors flickvän. Filmen produceras av Anja Lind och Simon af Wetterstedt för Plain Pictures.

I Berlin kommer även tv-serierna Blå ögon (Blue Eyes), av Henrik Georgsson och Fredrik Edfeldt, och Per Flys Bedraget (Follow the Money) att presenteras.

Sedan tidigare är det klart att actionkomedimusikalen Dyke Hard, av Bitte Andersson,bjudits in till Panorama-sektionen på Berlins filmfestival och att det utöver Cirkeln är två svenska långfilmer som är aktuella i Generation, som är festivalens ungdomssektion – Flocken av Beata Gårdeler och Min lilla syster av Sanna Lenken.

Två svenska minoritetssamproduktioner finns med i Berlin – dansk-svenska dokumentären Misfits, av Jannik Splidsboel, i Panorama och Wim Wenders Every Thing Will Be Fine i officiella selektionen Out of Competition. Båda filmerna har fått stöd från Svenska Filminstitutet.

Berlins filmfestival pågår 5-15 februari. Mer om festivalen: www.berlinale.de