Home Nyheter VI ÄR BÄST! erövrar världen

VI ÄR BÄST! erövrar världen

0

Lukas Moodyssons film VI ÄR BÄST! har blivit en internationell succé. Filmen är redan såld till 25 länder och är nu även klar för amerikanska biografer efter att Magnolia Pictures köpt de nordamerikanska rättigheterna.

“WE ARE THE BEST! left all of us grinning from ear to ear”, säger Magnolias chef Eamonn Bowles. “It’s sweet, charming and funny, with a punk rock spirit that’s more authentic than all the modern day bands claiming the title. It’s easily one of the exceptionally talented Lukas Moodysson’s best films.”  VI ÄR BÄST! hade världspremiär vid filmfestivalen i Venedig med strålande recensioner i branschpressen. Förra veckan blev filmen publikfavorit vid filmfestivalen i Toronto och de utländska distributörerna har flockats. Vid sidan om de amerikanska rättigheterna är filmen såld för biodistribution till 25 länder, bland annat England, Australien och Italien.

”Det är överväldigande hur filmen bemötts av kritiker och publik. Och intresset från distributörer är lika hett som det var för Moodyssons TILLSAMMANS”, säger filmens producent Lars Jönsson.

VI ÄR BÄST! utspelas i Stockholm 1982 och handlar om Bobo, Klara och Hedvig. Tre tjejer som är 13 år. Som drar runt på gatorna och babblar. Som är modiga och tuffa och starka och svaga och förvirrade och knasiga. Som får klara sig själva alldeles för tidigt. Värmer fiskpinnar i brödrosten när mamma är på krogen. Startar ett punkband utan att ha instrument att spela på, trots att alla säger att punken är död.

Coco Moodysson har skapat seriealbumet Aldrig godnatt, som ligger till grund för berättelsen. Filmen är producerad av Memfis Film i samproduktion med Film i Väst, SVT och Zentropa, i samverkan med Danmarks Radio och med stöd av Svenska Filminstitutet/filmkonsulent Lars G Lindström, Danska Filminstitutet och Nordisk Film & TV Fond.

VI ÄR BÄST! har premiär över hela Sverige den 11 oktober.