Betyg – I Remember When I Die

0

Maria Bäcks nya film I Remember When I Die hade svensk biopremiär fredagen den 9 december. Nu har de svenska kritikerna yttrat sig.

Regissör Maria Bäck frågar, i sin nya film I Remember When I Die, patienterna på ett hospice en svår fråga. Hon tillbringar tid tillsammans med dem medan de försöker nå fram till ett svar: Vilket minne vill du ta med dig in i evigheten?

Filmen produceras och distribueras av Garagefilm International.

Filmen blev betygsatt av 5 av våra 15 källor. Vi räknar med de som betygsätter innan och under premiärdagen. I Remember When I Die fick spridda betyg, allt från en 2:a (SR P4) till näst högsta betyg, en femma, av Sydsvenskan. Treor fick filmen av TT, Aftonbladet och Dagens Nyheter.

Jon Asp, Svenska Dagbladet, betyg 5: ”Å ena sidan önskar man att de medverkande hade fått se den färdiga filmen. Å andra sidan är filmen kanske bara en biprodukt av det som utspelade sig under inspelningen, del av den process som är och förblir det viktiga – minnen förvisso men inte en värdering av hur väl livet levdes eller hur dessa liv kommer att framstå för eftervärlden. ’I remember when I die’, kongenialt sammansatt i ljud och bild, förtjänar en Guldbaggenominering som minst.”

Björn Jonsson, SR P4, betyg 2: ”Titeln I Remember When I Die syftar på tanken om att man förnimmer evigheten i dödsögonblicket, att tiden inte existerar… och kanske skulle man kunna välja vilket minne man ville ta med in i döden? Nu tycker jag inte riktigt att filmen lyckas hålla kvar den tanken, filmen känns splittrad. Jag tycker helt enkelt inte att filmarna riktigt bestämt sig för vad det är man vill berätta för mig.”

Genomsnittsbetyg: 2,70