Home Nyheter Statister rasar mot Petra Medes uttalande

Statister rasar mot Petra Medes uttalande

3

Petra Mede och dina manusförfattare, ni är nu de främsta kandidaterna till årets Skunk-spray- pris. Utan statister dör filmen och de ska tackas och hyllas, inte hånas!

Så skriver skådespelare Anita Molander på branschsidan Filmcafe.se och reagerar starkt på Petra Medes nedlåtande kommentarer om statister på årets Guldbaggegala.

Petra Mede delade ut årets ”Guldmacka” till årets statist under en sketch vid Guldbaggegalan. Prisets mottagare började sedan genast glufsa i sig priset.

– Vänta lite, du kan väl äta den när du kommer hem, du fick ju en macka precis när du kom, sa Petra Mede till en skrattande publik.

Men skrattet fastnade i halsen för många statister. Den grupp medverkande, som inte har något att säga till om, som inte har en fackförening, ingen som för deras talan, så att deras röster blir hörda och tas på allvar.

Anita Molander skriver i sin debattartikel att Petra hånar en hel grupp galna och passionerade människor, som glatt ställer upp att komma först till inspelning (förutom smink, kostym och obetalda praktikanter) och medverka när det behövs mänsklig utfyllnad i scener.En grupp som jobbar för att de tycker det är så roligt, för betalningen är alldeles för ofta ett par biobiljetter eller ingenting alls, bara glädjen över att få vara med!

Petra Medes agent hänvisar till SVT:s exekutiva producent Anders G Carlsson som beklagar om skämtet slagit fel.

– Men jag är inte helt förvånad, vi parade om detta innan, när vi nagelfor varenda stavelse i manuset. Det har tidigare hänt saker tidigare i Guldbaggegalan som gör att vi är på vår vakt, men det blir oengagerade om skämten är för ”safe”, säger han.

Han understryker statisternas vikt för filmskapandet, men vidhåller skämtet.

– Det är ett ganska salt skämt som jag tycker att vi kunde släppa igenom. Om det kan stå som exempel för att de får för dåligt betalt kanske det har gjort nytta.

Vad tycker du om Petra Medes kommentarer om statister? Kommentera nedan…

3 COMMENTS

  1. Tack Anita Molander för din underbara och läsvärda text om de egna upplevelserna som statist. Nycket underhållande och intressant teaterhistoria.
    Anledningen till inlägget är dock verkligen inget att hurra för, tvärtom. Det s k skämtsamma Guldbagge inslaget om statisterna var ett bottennapp tycker även jag. Textförfattaren borde skämmas! Det skulle förvåna mig mycket om hen har någon egen erfarenhet av att jobba som statist. (Jag hoppas inte Petra var delaktig i den texten.)
    Min uppfattning om Anna Serner och Filminstitutet, som jag antar släppt igenom inslaget, fick sig en allvarlig knäck. Även om statisterna står absolut längst ner i rangskalan vid en filminspelning så betyder deras insats ofta en hel del för den slutliga filmen. Även om jag inte tror att FI ägnat särskilt många tankar åt statisternas situation så arbetar även de i filmproduktionen och kunde vara värda lite tacksamhet någon gång istället för att skämtas med på ett nedlåtande sätt.

  2. Jag tycker SVT borde skämmas för att låta Petra Mede uttala sig så om statisterna. Det är ju så att statisterna gör att filmen blir levande. SVT borde komma ut med ett förlåt för att vi lät Petra Meda skämta på det sättet om statisterna. För det är ju de som håller i programmet. Men Petra Mede ska oxå skämmas för att hon är så nedlåtande mot oss statister. Hon har väl för f.n sunt förnuft tycker man. Det har iaf vi statister. Vi skulle aldrig nedlåta oss att skämta på det viset om ”etablerade” statister eller skådespelare.