Antydningarna i filmen Call Girl kan rubriceras som grovt förtal

0

Anspelningarna på Olof Palme i uppmärksammade filmen ”Call girl” är tillräckligt tydliga för att kunna rubriceras som grovt förtal, enligt juridisk expertis som pratat med DN.

Det är alla verkliga detaljer, som är hämtats direkt från Palmes liv, som ger intrycket att rollfiguren verkligen föreställer den avlidne statsministern. En fällande dom är dock inte självklar.

– Framstår det för tillräckligt många som antagligt att det är en viss person, i det här fallet Olof Palme, så kan det vara ett utpekande och när det gäller sex med minderåriga därmed objektivt förtal. Finns det ett starkt intresse att skildra detta så måste man kunna visa att man har skälig grund för påståendena eller att de är sanna, säger advokat Lars Viklund till DN.

Kjell Östberg är historieprofessor och författare till en Augustnominerad dubbelbiografi om Olof Palme. Han menar att ryktena om statsministern är helt obefogade.

– Det finns inga belägg. Jag har gått igenom Rauschers bok och har inte funnit någon som helst anledning att tro att detta är sannolikt.

Källa: DN