Lång och omsorgsfull restaurering av Herr Arnes penningar nu klar

1

I morgon, tisdag den 20 november, är det nypremiär för den restaurerade 50-talsversionen av Herr Arnes penningar. Filmen är en av filmarkivets mest komplicerade restaureringar på senare tid.

Tid: Tisdagen den 20 november kl 18.30, mingel från kl 18.

Plats: Bio Victor, Filmhuset, Borgvägen 3 i Stockholm

 

– Femtiotalsversionen av Herr Arnes penningar har varit en av våra mest komplicerade restaureringar, säger Jon Wengström, chef för Filmarkivet vid Svenska Filminstitutet. Vi har fått pussla ihop filmen från ett förkortat originalnegativ, klipprester och två slitna visningskopior, och allt material var dessutom mycket svårt drabbat av färgblekning. Men nu har filmen äntligen återfått sin ursprungliga färgprakt och längd.

 

En av våra flitigaste regissörer genom filmhistorien, Gustaf Molander (1888-1973), drömde i många år om att göra en påkostad nyversion av Mauritz Stillers stumfilmsversion från 1919, Herr Arnes pengar. Molander skrev då manus tillsammans med Stiller baserad på Selma Lagerlös litterära förlaga.

Nyversionen spelades in i färg då svensk spelfilm i färg hörde till undantagen. Endast en handfull svenska färgfilmer hade spelats in sedan den första, Klockorna i gamla stan med Edvard Persson, från 1946.

 

Storstjärnan från Hon dansade en sommar, Ulla Jacobsson (Elsalill) , parades ihop med storstjärnan från Fröken Julie, Ulf Palme (Sir Archie). Som Elsalills mördade syster fick vi se en blott artonårig Bibi Andersson i en tidig filmroll. Manuset skrevs av en av 40- och 50-talets främsta författare, Jan Fridegård.

Filmen hade en totalbudget på en miljon kronor (ca 2.5 gånger så mycket som en normaldyr film från den tiden) och inte mindre 400 dräkter syddes upp.

Filmarkivets Jon Wengström och Jörgen Wiman, som haft huvudansvaret för restaureringen, inleder visningen.

1 KOMMENTAR