Stockholms filmfestival satsar på talangutveckling

0

Nu  initierar Stockholms filmfestival ytterligare ett projekt för att lyfta unga filmskapare. Tanken är att uppmuntra svenska regitalanger, ge dem en chans att möta förebilder och skapa nya kontaktytor för eventuella samarbeten.

Med stöd från Svenska Filminstitutet och Landstingets kulturnämnd samt i samarbete med Filmregion Mälardalen har de utvecklat ett projekt för talangutveckling som riktar sig till unga regissörer.

– Stockholms filmfestival är en stark plattform som vi borde utnyttja mycket mer och jag ser fram emot att kunna erbjuda svenska regitalanger en chans att möta några av de bästa internationella regissörerna vi har just nu, säger Git Scheynius, festivalchef.

Talangutvecklingsprogrammet innebär att en utvald grupp deltagare får delta i Masterclasser och Work in Progress- seminarier under årets filmfestival och även delta i Industry-programmet för att knyta kontakter. Bland annat träffar de Ursula Meier (”Sister”), Sophie Fiennes (”The Perverts Guide to Ideology”) och Lucy Malloy(”Una Noche”). Programmet fortsätter sedan under 2013 med regelbundna träffar där deltagarna kan inspireras och dela erfarenheter av både andra etablerade filmskapare och varandra. Responsen på programmet har redan varit väldigt stort och det märks att satsningen är någonting som många unga filmskapare har väntat på.

– Det är en stor ära att vara med och spännande med det internationella perspektivet, som jag inte vet hur jag annars skulle kunna få. Men det absolut viktigaste är nog att bli pushad, inspirerad och VÅGA att inte ge upp sin dröm, säger Elin Bennett som deltar i Talangutvecklingsprogrammet.

Talangutvecklingsprogrammet består av Stockholm Film Lab och STHLM DEBUT.
Sedan 2011 finns också Stockholms filmfestivals Långfilmstipendium. Med stipendiet vill vi uppmuntra ny svensk regitalang och lyfta kvinnliga regissörer. Initiativtagare till stipendiet är Stockholms filmfestival med Telia som huvudfinansiär och stöd av Svenska Filminstitutet, Europa Sound and Vision, Dagsljus och SVT. Den färdiga filmen har världspremiär på Stockholms filmfestival, distribueras av NonStop Entertainment i hela Norden och Baltikum och 14 dagar efter svensk biopremiär visas den exklusivt i videobutiken i Telias digital-tv tjänst, samt kommer att visas senare i SVT.

Källa:Stockholm Filmfestival