Dokumentärer om släkt och kärlek tävlar i Amsterdam, Köpenhamn och Leipzig

0

Svenska dokumentärer tävlar under november och december på tre internationella festivaler, däribland världens största: IDFA i Amsterdam.

 

IDFA (International Documentary Film Festival Amsterdam)

Till huvudtävlan har Åsa Blancks och Johan Palmgrens Familjen Persson i främmande land, ett kärleksdrama som spänner mellan Pakistan och Hässleholm, uttagits. I sektionen ”First Appearance Competition” tävlar Linda Västriks De dansande andarnas skog om stamliv i Kongo och i studenttävlingen visas Ida Lindgrens Årsringar om en liten flickas tankar om döden och himlen. Dessutom är Nina Hedenius Iakttagelser i tiden uttagen i ”Reflecting Images – Masters”. Det är en betraktelse över vår tid med bilder ur hennes tidigare filmer.

 

CPH:DOX

Anna Odells klassuppgörelse Återträffen är uttagen till huvudtävlan i Köpenhamn och i den nordiska tävlingen möts bl.a. tre svenska titlar: Karin Ekbergs skilsmässodokument Att skiljas, Mia Engbergs kärleksminne Belleville Baby samt Efter dig av Marius Dybwad Brandrud om regissörens döende far och omhändertagande mor. I sektionen ”Auteurs” visas Bergmans video av Jane Magnusson och Hynek Pallas där världsregissörer berättar om sitt förhållande till Bergman och Simon Kloses TPB AFK: The Pirate Bay Away from Keyboard går i en sidosektion.

 

56th International Leipzig Festival for Documentary and Animated Film

Den tyska festivalen har valt två svenska filmer till internationell kortfilmstävlan: Erik Bäfvings Jag vill se om regissörens pappas självmord samt Kärleksförmedlingen av Martina Carlstedt om en rysk kärleksförmedling.  Utom tävlan visas Min stulna revolution av Nahid Persson Sarvestani som tillsammans med sina väninnor minns revolutionsåren i Iran, samt Second Class av Marta Dauliute och Elisabeth Marjanović Cronvall om litauiska gästarbetare i Sverige. I sektionen ”Kids DOK” visas generationsmötet Morfar & jag och helikoptern till himlen av Åsa Blanck och Johan Palmgren medan Johan Hagelbäcks Köttbullarna och gaffeltrollet, om modiga små maträtter, kan ses i ”Anima for Kids”. I ”Animadoc” deltar flyktingberättelsen Sharaf av David Aronowitsch och Hanna Heilborn samt Ladyboy av David Sandberg och Claes Lundin om en könsopererad kvinna i Thailand.

 

Läs mer:

IDFA (20 nov -1 dec) http://www.idfa.nl/industry.aspx

CPH:DOX (7-17 nov) http://cphdox.dk/en

DokLeipzig (28 okt – 3 nov) http://www.dok-leipzig.de/home/?lang=en&

 

Källa: SFI