Home Nyheter Svensk premiär – Betyg Vi är bäst!

Svensk premiär – Betyg Vi är bäst!

0

Lukas Moodyssons Vi är bäst! har premiär idag, fredag.  Med genomsnittsbetyget 3,64 hamnar filmen högt upp på betygsindexlistan.

Lukas Moodyssons Vi är bäst! utspelar sig i Stockholm 1982. Tre tjejer, Bobo, Klara och Hedvig, som är tolv-tretton år, drar runt på gatorna och babblar. De är modiga och tuffa och starka och svaga och förvirrade och knasiga och får klara sig själva alldeles för tidigt. De startar ett punkband utan att ha instrument att spela på, trots att alla säger att punken är död.

Förlagan till Lukas Moodyssons Vi är bäst! är den tecknade serieromanen Aldrig godnatt av Coco Moodysson. Filmen är producerad av Memfis Film och distribueras av SF. Filmen castades på Filmcafe.se.

Omdömen: en charmig, underhållande och lite tankeväckande historia; det är lite FÖR sött, lite FÖR oförargligt; Vi är bäst! är som en punklåt; Lukas är bäst!; charmig, varm och nostalgiosande familjefilm; starkt drama om unga outsiders.

Karoline Eriksson, Svenska Dagbladet, ger filmen högsta betyg – en sexa :
”Vi är bäst!” är en genial återkomst till det enkla och direkta, och till glädjen. Lukas Moodysson är en av få som törs och kan göra film som trots allvaret verkligen sprudlar.

En av många fyror kommer från Annika Gustafsson i Sydsvenskan:
Skådespelarna har redan hyllats vid urpremiären i Venedig och senare på Torontofestivalen. Det är bara att instämma i lovorden och åter konstatera att Lukas Moodyssons personregi ger lysande resultat, särskilt när han arbetar med unga oprövade talanger.

Jan-Olov Andersson, Aftonbladet, sätter betyget tre:
Det finns stundtals, i åtskilliga scener, en härligt ”Fucking Åmål”-liknande känsla. Men som helhet känns det inte riktigt på samma sätt som när man hade sett ”Fucking Åmål”, att man hade varit med om en sjuhelvetes resa in i några människors liv. Så omvälvande och engagerande blir aldrig ”Vi är bäst!”.

Källa: Svenska Filminstitutet