Stockholmsodyssé med Neneh Cherry får produktionsstöd

0

Stockholm My Love är en annorlunda resa genom vår huvudstad, sedd genom den nordirländska regissören Mark Cousins och den legendariske filmfotografen Christopher Doyles ögon. Denna och fyra andra långfilmer, samt nio kortfilmer varav två är längre produktioner i projektet Moving Sweden, får produktionsstöd i maj.

 

Den världsberömda svenska artisten Neneh Cherry gör enda rollen i Stockholm My Love och har också gjort filmens musik. Hon spelar en arkitekt som har dödat en man och sen driver omkring i Stockholm. Cherry bidrar med voiceover ochChristopher Doyle (känd för samarbeten med Wong Kar-Wai och Gus van Sant) står för fotot.

 

Dexter är en dokumentär om en tonårig tjej med strulig tillvaro. Auteuren Richard Solarz står för både manus, regi, foto och klippning. Love Me and Let Me Go är en annan dokumentär, gjord av Jerzy Sladkowski som tidigare gjort bland annat Vodkafabriken (2011) som belönades med Tempo Documentary Award 2011. Även två internationella samproduktioner får stöd: norska katastroffilmen Bölgenav Roar Uthaug och danska Fang Rung, långfilmsdebut för regissören Max Kestner.

 

Två längre kortfilmer har beviljats stöd som en del av Moving Sweden, starka berättelser i nya och spännande former: Sommarnatt av Jonas Selberg Augustsén, baserad på Per Olov Sundmans novell med samma namn om tre unga tjejer en sommarnatt i Jämtlandsfjällen, och Surprise av Kristina Humlehandlar om en surprisefest med mer än en överraskning. Bland övriga sju kortfilmer som får stöd finns Fransk pojkvän II av Charlotte Wandt som består av en enda lång scen där en kvinna berättar för sin pappa att hon väntar barn. Pappan har väldigt svårt att ta in denna information, och situationen blir ännu mer komisk när kvinnans franska pojkvän gör entré med språkförbistring och förvirring som följd. Och så har Joanna Rytel fått stöd för animerade Moms On Fire, om att trotsa och töja på allmänt vedertagna normer för det goda moderskapet.

 

Läs mer om alla filmer på: http://sfi.se/sv/Nyheter/Nyheter-om-svensk-film/Prodstod-maj/