Home Nyheter Flocken vinner Kristallbjörnen i Berlin

Flocken vinner Kristallbjörnen i Berlin

0

Beata Gårdelers andra långfilm Flocken, som tävlade i sektionen Generation 14plus i årets upplaga av Berlins filmfestival, har belönats med Kristallbjörnen för sektionens bästa långfilm.

Flocken är en berättelse om konsekvenserna av en våldtäkt, om ett par utsatta och tystlåtna ungdomar som bär mycket inom sig. Runt dem finns vuxenvärldens förutfattade meningar, svek och rädsla för att avvika från flocken

I rollerna i detta mörka ungdomsdrama ser vi bland andra Farime Azemi, John Risto, Malin Levanon, Ville Virtanen, Henrik Dorsin och Eva Melander. Regissören Beata Gårdeler har tidigare gjort den Guldbaggenominerade I skuggan av värmen med Malin Crépin och Joel Kinnaman i huvudrollerna. Hon tilldelades Stora Novellfilmspriset på 2014 års upplaga av Göteborgs filmfestival för sin kortfilm Vännerna. Flocken har fått stöd av Svenska Filminstitutet, filmkonsulent Magdalena Jangard.

Svensk film har en lång historia av att delta i Berlins filmfestival och ungdomssektionen Generation 14plus. Lisa Aschans Apflickorna fick ett specialomnämnande i denna sektion vid 2011 års festival, Ella Lemhagens Kronjuvelerna fick detsamma året därpå. Senast Sverige vann en Kristallbjörn var 2006 då Henry Meyers Fyra veckor i juni belönades.

Källa Svenska Filminstitutet