Första bilden från filmen 438 dagar

0

Idag släpps den första bilden på Gustaf Skarsgård och Matias Varela som Martin Schibbye respektive Johan Persson från filmatiseringen av boken 438 dagar. Bilderna är tagna under inspelningen i Sydafrika. 438 dagar beräknas ha världspremiär under hösten 2019.

Filmen 438 dagar är baserad på den sanna berättelsen om journalisten Martin Schibbyes och fotografen Johan Perssons resa till Etiopien under 2011. Det var under ett uppdrag i den konfliktdrabbade regionen Ogaden som svenskarna fängslades och dömdes till 11 års fängelse för terrorism. Deras situation uppmärksammades medialt och den så kallade ”tysta diplomatin” var väl omdiskuterad. Efter 438 dagar benådades de och släpptes fria.

– Jag är stolt att vara med och berätta en historia som verkligen bör berättas. Där det finns ett patos. Det är två personer som velat göra nånting som är större än deras eget ego. Att få göra detta tillsammans med Gustaf som jag känt i 25 år är jättehäftigt, säger Matias Varela som spelar Johan Persson.

Filmen är en gripande och fascinerande historia som flyttar fokuset från storpolitiken till att handla om vänskap, kärlek och mod.

– Det är fantastiskt att få jobba med Matias. Vi får mycket gratis av 25 års vänskap. Vi har gått igenom mycket ihop. Det är en otrolig styrka. säger Gustaf Skarsgård som spelar Martin Schibbye.

För regi står prisbelönade Jesper Ganslandt (Farväl Falkenberg, Apan och Jimmie). Manus är skrivet av Peter Birro (Hammarkullen, Upp till kamp och Monica Z). 438 Dagar är en filmproduktion av Miso Film Sverige, i samproduktion med SVT, Film i Väst och i samarbete med DO Productions och med stöd från Svenska Filminstitutet och filmkonsulent Calle Marthin.

Filmen beräknas ha biopremiär i Sverige, Norden och resten av världen, hösten 2019.