Hypnotisören är Sveriges Oscarsbidrag

0

Svenska Filminstitutet har utsett Lasse Hallströms Hypnotisören till Sveriges Oscarsbidrag.

”Hypnotisören” är Lasse Hallströms första svenska film på 25 år, och hans första thriller någonsin. Redan innan inspelningen startade var filmen såld till över 30 länder utanför Norden. Filmen baserar sig på romanen med samma namn av Alexandra Coelho Ahndoril och Alexander Ahndoril (tidigare författarpseudonymet Lars Kepler).

”Hypnotisören” handlar om hur en brutal mördare nästan utplånat en hel familj. En överlevande son är allvarligt skadad och jakten att hitta den sista dottern före mördaren startar. Rollen som kriminalkommissarie Joona Linna spelas av finländaren Tobias Zilliacus, dr Erik Maria Bark (hypnotisören) gestaltas av Mikael Persbrandt och hans fru Simone av Lena Olin. Den norrbottniska skådespelaren Anna Azcarate spelar Lydia.

Lasse Hallström har tidigare förekommit i Oscars-sammanhang. Första gången 1988 med Mitt liv som hund, som nominerades i kategorierna bästa regi och bästa manus efter förlaga. 1999 nominerades Hallström för Ciderhusreglerna, i kategorin bästa regi.

”Hypnotisören” är producerad av Peter Possne, Börje Hansson och Bertil Ohlsson för Sonet. Filmpool Nord är en av filmens samproducenter. ”Hypnotisören” är den största produktionen Filmpool Nord någonsin har satsat på. Delar av filmen har spelats in i Norrbotten, utomhusscener spelades in på gränsen mellan Älvsbyn och Arvidsjaur. Filmteamet stannade också i Luleå och spelade in scener i Studio Kronan, där ett sjukhusrum och Hypnotisörens gårdshus/ateljé byggdes upp.

I mitten av januari 2013 meddelas vilka filmer som Oscarsjuryn tagit ut för tävlan om Bästa icke engelskspråkiga film. Utdelningen äger rum den 24 februari 2013.

Källa: Filmpool Nord