Home Nyheter Troell och Pichler till Asiens främsta filmfestival

Troell och Pichler till Asiens främsta filmfestival

0

Nu har Gabriela Pichler gjort ett hattrick. Hennes film Äta sova dö har nått A-filmfestival nummer tre. Först ut var Venedigs filmfestival – som avslutades i helgen – där Pichler belönades med Kritikerveckans stora pris. Nummer två är pågående filmfestival i Toronto och i dag blir det offentligt att filmen uttagits till Busans filmfestival i Sydkorea. Även Jan Troells Dom över död är antagen till festivalen och därmed blir det den andra filmfestivalen i höst för Troells del.

Busans filmfestival, den 17:e i ordningen, startar den 4 oktober och pågår till den 13 oktober.

”Äta sova dö” handlar om den kaxiga tjugoåriga Raša (Nermina Lukac) som bor med sin pappa och en dag förlorar jobbet. Guldbaggebelönade Gabriela Pichler har både skrivit manus och regisserat.

Äta sova dö är producerad av China Åhlander, Anagram Produktion. Filmen har fått produktionsstöd av Svenska Filminstitutet, långfilmskonsulent Suzanne Glansborg.

Svensk premiär: 5 oktober

Svensk distributör: TriArt Film.

Flerfaldigt Guldbaggebelönade och Oscarsnominerade Jan Troell fick nyligen pris som bästa regissör på Montreals filmfestival.

Hans ”Dom över död man” är filmen om antinazisten Torgny Segerstedt som utmanade Tredje rikets ledare med sina kontroversiella åsikter. Jesper Christensen spelar Segerstedt och i övriga roller syns Pernilla August, Björn Granath och Ulla Skoog.

Troells förra film, ”Maria Larssons eviga ögonblick”, var också utvald till Busanfestivalen.

Jan Troell har skrivit filmen manus tillsammans med Klaus Rifbjerg. Historien är löst baserad på Kenne Fants biografi över Segerstedt. Producent: Francy Suntinger, Filmlance.

Filmen har fått produktionsstöd av Suzanne Glansborg, långfilmskonsulent på Svenska Filminstitutet

Svensk premiär: 7 december

Svensk distributör: Nordisk Film

Internationell säljagent: TrustNordisk www.trustnordisk.com

 

Kortfilmen Kiruna-Kigali
Det blir internationell premiär i Busan för kortfilmen ”Kiruna-Kigali” av Goran Kapetanovic med Malin Crépin och Fiona Mukundente i huvudrollerna. ”Kiruna-Kigali” står för det tredje svenska bidraget på festivalen. Filmen är ett parallelldrama där vi får följa två kvinnor som står i begrepp att föda barn i Rwanda respektive Sverige.

Filmen har producerats av Helena Danielsson och Goran Kapetanovic.

 

Mer om Busans filmfestival: http://www.biff.kr/structure/eng/default.asp