Home Nyheter Äta sova dö vinner Kritikerveckans pris i Venedig

Äta sova dö vinner Kritikerveckans pris i Venedig

0

Idag tillkännages att Gabriela Pichlers långfilmsdebut Äta sova dö vinner det prestigefyllda publikpriset, RaroVideo Audience Award, i Kritikerveckan (Settimana della Critica) på den 69:e upplagan av Venedigs filmfestival.

Publiken har röstat fram Äta sova dö som vinnare bland de sju tävlande filmerna i sektionen.

Italiensk press beskrev tidigare i veckan Gabriela Pichlers debutfilm som en ”övertygande regidebut med ett bildspråk som uttrycker själsliga tillstånd”. Huvudrollsinnhavaren Nermina Lukac får eloger och lovord för sin ”explosiva rolltolkning som doftar neorealism”. Nermina Lukac är på plats i Venedig för att ta emot priset ikväll. Regissören Gabriela Pichler kan inte vara på plats då hon befinner sig på Torontos filmfestival där Äta sova dö har nordamerikansk premiär på söndag.

– Jag blir stolt ända in i märgen över mina skådespelare som Venedig-publiken tagit till sitt hjärta, säger regissören Gabriela Pichler.

”Äta sova dö” är producerad av China Åhlander och produktionsbolaget Anagram. Filmen har fått produktionsstöd av Svenska Filminstitutet, långfilmskonsulent Suzanne Glansborg. ”Äta sova dö” (Eat Sleep Die) säljs internationellt av The Yellow Affair och distribueras i Sverige av TriArt Film. Filmen har svensk premiär den 5 oktober.

Källa: SFI