Josephine Bornebusch med i Björn Runges nya film

1

Björn Runge spelar in en ny långfilm under hösten och våren 2012-13. Madeleine Ekman på Zentropa International Sweden AB är producent. 


MISSION 1325 är titeln på filmen som tar upp den svenska militära erfarenheten i Afghanistan. Filmen följer huvudpersonen, löjtnant Paula Ahlin före, under och efter tjänstgöring i Afghanistan. Hon ingår i en liten grupp om sju soldater som bland annat arbetar med FN-resolution 1325, som tar upp kvinnors delaktighet i fredsprocesser.

Filmens huvudroll spelas av Josephine Bornebusch. Övriga roller spelas av David Dencik, Ann Petrén, Johan Widerberg, Lisette Pagler, Mahmut Suvacki, Magnus Krepper, Laura Birn, Albin Grenholm med flera.

– Det kommer att bli en skildring av vad erfarenheten i en krigszon gör med de som är där, säger Björn Runge. Jag är intresserad av hur
 starka upplevelser kring Möten, Liv och Död påverkar en människa.
– Vår huvudperson hamnar i en situation där allt i hennes tillvaro 
ställs på sin spets. Jag vill se hur hon handskas med detta. Hur hon finner nytt fotfäste. Om hon gör det? Jag är också intresserad av 
tanken på att vår huvudperson åker ut i världen för att göra skillnad, men att det är hennes liv som förändras mest av de möten och händelser som sker.

Filmen har en annan arbetsmetod än vanligt. Intervjuer och research är viktiga i den metod som används. Manuset växer fram under arbetet. I de möten som sker. För att på så sätt komma fram till en uppriktighet som ska kommunicera med publiken på ett sätt bortom klichéerna. I Sverige och utomlands. Denna metod bygger på förtroende och tålamod.
Filmen spelas in i etapper från och med oktober 2012 till våren 2013.

MISSION 1325 är just nu i både förproduktion, med inspelning i Västsverige och i en finansieringsfas.
Svenska Filminstitutet/Suzanne Glansborg, Finska Filmstiftelsen/Kaisu Isto och Film i Väst/Jessica Ask stöder det skede som filmen nu befinner sig i. Finsk samproducent är Liisa Pentillä, Edith Film. Dansk samproducent är Sisse Graum-Jörgensen på danska Zentropa. David Matamoros är samproducent på Zentropa-Spain.

– Försvarsmakten har en viktig roll i den tekniska och grundläggande researchen och stöttar MISSION 1325 och det är vi mycket glada för, säger producenten Madeleine Ekman.

MISSION 1325 får premiär under 2014. Det år som ISAF-styrkorna, där Sverige ingår, ska lämna Afghanistan.

Källa: Film i väst

1 KOMMENTAR