Home Nyheter Svenska kortfilmer tävlar trots rekordår i Sundance

Svenska kortfilmer tävlar trots rekordår i Sundance

0

I år var det rekordmånga ansökningar till filmfestivalen i Sundance, trots det tog sig två svenska kortfilmer till tävling – On Suffocation av Jenifer Malmqvist och Benjamins blommor av Malin Erixon. För Malmqvist blir det tredje Sundancefestivalen.

Totalt inkom 8102 kortfilmsbidrag till festivalen, vilket är ett nytt rekord. Av dessa valdes färre än 1 % (65 st.) ut att delta.

– Den här filmen föddes ur lika delar kärlek och ilska. Jag är så jäkla glad att den får premiär i Sundance för det är en viktig film och jag hoppas den får stor spridning. Produktionen gick i en hisnande fart med ett underbart team och helt fantastiska skådespelare. Min förhoppning är att publiken blir påmind om vikten av att bemöta varandra med ödmjukhet, säger Jenifer Malmqvist.

Tidigare har Jenifer Malmqvist deltagit på Sundance med Födelsedag och I fred. On Suffocation tävlar i sektionen International narrative short films och är en dialoglös berättelse om de system människan underordnar sig, en hierarki på liv och död. Den är producerad av China Åhlander för Anagram med produktionsstöd av Filminstitutets kortfilmskonsulent Andra Lasmanis

– Oväntat, otippat och väldigt, väldigt roligt! Jag åker dit, säger Malin Erixon.

Benjamins blommor, som nyligen vann kortfilmstävlingen ifestival på Stockholms filmfestival, är en av tio filmer som tävlar i sektionen Animated short films. Den berör tvångstankar, fantasier och kampen med att få rätsida på saker och ting. Benjamin har svårt att veta vad som är riktigt och falskt – och vad som är meningen med allt. Den är producerad av Malin Erixon och Malin Ekerstedt för Ganzanderes med produktionsstöd av Filminstitutets kortfilmskonsulent Andra Lasmanis.

Källa: SFI