Ta tempen på ny svensk film i helgen

0

I helgen möts Sveriges unga filmare i Trollhättan, för att knyta nya kontakter, visa upp sina alster och för att tävla om årets Novemberstatyetter i det som många kallar ”SM i ung kortfilm”. Här kan publiken scouta efter morgondagens och möta några dagens stora svenska filmnamn.

410 filmer från hela landet anmäldes till de 19 regionala uttagningsfestivalerna och 46 kortfilmer har valts ut till tävlan. Samtliga filmer är gjorda av filmare i åldrarna 16-26. Dessutom kommer några av dagens mest framstående filmprofiler till festivalen för att dela med sig av sin erfarenhet och för att scouta efter ny talang. Ruben Östlund håller i ett av årets seminarier och årets expertjury är producenten Helene Lindholm (Apflickorna), regissören Axel Danielsson (Pangpang-bröder) och frilansande filmjournalisten Emma Gray Munthe.

Novemberfestivalen är filmfestivalen där Josef Fares, Teresa Fabik, Manuel Concha, Nanna Huolman, Andreas Öhman och Jens Jonsson skördat sina första framgångar. Festivalen utgör årets viktigaste mötesplats för unga svenska filmskapare och välkomnar alla som älskar film att komma och titta.