Home Nyheter Nermina Lukač utsedd till Shooting Star

Nermina Lukač utsedd till Shooting Star

0

För tredje året i rad har den internationella juryn för European Film Promotion (EFP) valt en svensk som en av Europas tio Shooting Stars. Skådespelarna presenteras i olika sammanhang på filmfestivalen i Berlin.

– Jag är jätteglad. När utlandschefen Pia Lundberg ringde mig tog jag ett stort glädjeskutt. Det känns mycket spännande att få komma till  Berlin i ett sådant här sammanhang, säger Nermina Lukač.

Nermina Lukač föddes 1990 och kommer ursprungligen från Montenegro men är uppvuxen i Munkedal och Åstorp i Skåne och bor numera i Helsingborg. Hon är utbildad pedagog och arbetar idag som fritidsledare. Tidigare har hon arbetat på en tejpfabrik. Efter långt och idogt sökande hittade Gabriela Pichler och castaren Lotta Forsblad Nermina Lukač på en fritidsgård och efter en provfilmning var rollen hennes.

Gabriela Pichlers långfilmsdebut Äta sova dö, i vilken Nermina Lukač spelar huvudrollen Raša, har sedan sin internationella premiär i september i år gjort ett segertåg runt om i världen. Den har bjudits in till en rad av höstens viktigaste filmfestivaler, förutom Venedig även Toronto och Busan. I Venedig vann den kritikerveckans stora pris tillika publikpriset. I Lübeck vann den NDR-priset och i Sevilla Golden Girardillo-priset. På American Film Institutes filmfestival vann den jurypriset. Överallt lovprisas Nerminas insats i filmen.

Nermina Lukač har hittills vunnit pris för bästa aktris på filmfestivalerna i Sevilla och Amiens, tagit emot hedersomnämnande på Zürich filmfestival samt blivit utnämnd till årets Rising Star på Stockholms filmfestival.

Bland tidigare svenska Shooting Stars märks Bill Skarsgård, Alicia Vikander, Gustaf Skarsgård, Tuva Novotny och Alexandra Rapaport. Shooting Stars från andra länder har inkluderat bland andra Carey Mulligan, Daniel Craig, Rachel Weisz och Moritz Bleibtreu.

Källa: Svenska Filminstitutet