Home Nyheter Sandra Harms är årets Producer on the Move i Cannes

Sandra Harms är årets Producer on the Move i Cannes

1

Sandra Harms, producent på Sonet Film i Stockholm, har av Svenska Filminstitutet valts att representera Sverige i European Film Promotions (EFP) Producers on the Move på filmfestivalen i Cannes. Hon är just nu aktuell med produktionen av regissören Karzan Kaders långfilmsdebut Bekas, som går upp på svenska biografer i höst.

Sandra Harms är född 1980, bosatt i Stockholm och examinerades från Dramatiska Institutets producentlinje 2006. Direkt efter utbildningen arbetade hon ett år på Memfis Film som biträdande producent, innan hon gick vidare som producent på Breidablick Film. Tillsammans med regissören Teresa Fabik står hon bakom långfilmen Prinsessa (2009), som Guldbaggenominerades i kategorierna bästa manus, bästa regi och bästa film.

Nästa projekt som Sandra Harms har på gång är filmen Bekas, en film om två hemlösa kurdiska pojkar som efter att ha sett Superman på stadens biograf bestämmer sig för att ta sig från ett krigshärjat Irak till Amerika. Harms kontaktade regissören Karzan Kader efter att ha sett hans kortfilmsversion av filmen Bekas  – senare belönad med en s k Student-Oscar. De ingick ett samarbete och spelade in långfilmsversionen i irakiska Kurdistan under hösten 2011. Bekas har biopremiär i Sverige till hösten.

– Jag är jättestolt och glad över att bli vald till årets Producer on the Move. Jag vill verkligen jobba internationellt och tror att det här kan fungera lite som en dörröppnare för mig på årets Cannes-festival. Man blir lätt anonym utanför Sveriges gränser som producent och det här är ett effektivt sätt att knyta kontakter. Nu ska jag bara göra mesta möjliga av det också, berättar hon.

Producer on the Move-utnämningen innebär att den svenska representanten i Cannes får träffa ett tjugotal andra framtidsnamn inom europeisk filmproduktion. Producenterna diskuterar sina kommande och pågående projekt med varandra och deltar i samproduktionsträffar och pitchningsforum. Tanken är dels att skapa internationell uppmärksamhet kring europeisk film, och att ge producenterna en möjlighet att knyta kontakter inför framtida europeiska produktioner.