Home Nyheter Svenska kortfilmer i Cannes

Svenska kortfilmer i Cannes

0

I år deltar två svenska kortfilmer i Kritikerveckan (Semaine de la Critique) på filmfestivalen i Cannes, ”Middag med familjen” i regi av Stefan Constantinescu och ”De bortklippta” av Roberto Duarte.

”Middag med familjen” är en kortfilm i regi av den svensk-rumänske konstnären Stefan Constantinescu. Filmen skildrar problemet att vara både karriärkvinna, mamma, hustru, älskarinna och att dessutom ha ett klanderfritt hem och yttre. I en splittrad tillvaro blir en för kort mobilladdarsladd och en middag med familjen det som får fasaden att krackelera.

Stefan Constantinescu, född 1968, är regissör och konstnär, bosatt i Stockholm. Hans konstnärskap uttrycker ofta politiska ståndpunkter och inkluderar en mängd olika forum, såsom film, måleri och böcker. År 2009 representerade Constantinescu Rumänien på Venedigbiennialen med två filmer, ”Passagen” och Troleibuzul 92”. Samma år regisserade han My Beautiful Dacia tillsammans med Julio Soto. Filmen premiärvisades på Montréal World Film Festival och år 2010 vann den pris på Documenta Madrid Festival.

För närvarande arbetar Constantinescu med långfilmen ”Viking Line Story”, som han skrivit tillsammans med Xandra Popescu. 

– Jag känner en stor glädje och fröjd att ”Middag med familjen” har blivit utvald i Kritikerveckan. Jag vill tacka Fanny Risberg, Michael Jansson, Fanny Garanger, min medhjälpande manusförfattare Xandra Popescu, filmfotografen Alexandru Timosca, hela teamet och alla som stöttat projektet. Jag vill även ge ett speciellt tack till Helene Lindholm och ATMO för att de trott på mig. Det är verkligen fantastiskt, säger Stefan Constantinescu, förklarar han.

Filmen var ett av åtta bidrag i Startsladden-sektionen på Göteborgs filmfestival tidigare i år.

Genom ett samarbete med Morelia Filmfestival i Mexiko har även den korta dokumentärfilmen ”De bortklippta” av Roberto Duarte valts ut i ett sidoprogram i Kritikerveckan.

Filmen kretsar kring Robertos mormor som konsekvent klippt eller skrapat bort två av sina barn från alla fotografier i familjealbumet. Roberto reser till Mexiko för att tala med henne om detta och för att försöka rädda det enda fotografi med hela hennes familj som finns kvar.

– Svensk kortfilm har av tradition en stark närvaro på filmfestivalen i Cannes. De är kul att trenden även i år håller i sig med dessa två fascinerande familjeskildringar och att svensk kortfilm behåller sin starka position internationellt, säger Mirja Hildbrand, kortfilmsansvarig på Filminstitutets utlandsavdelning.

Här kan ni se en lista med Svensk film i Cannes genom åren: http://www.sfi.se/sv/svensk-filmdatabas/Utmarkelser/Cannes1/