Home Nyheter Succé för Bergmanåret

Succé för Bergmanåret

0
Succé för Bergmanåret
Bild från Ingmar Bergmans Fanny och Alexander (1982). Foto: Sven Nykvist.

I år är det 100 år sedan Ingmar Bergman föddes och jubileet har uppmärksammats och firats över hela världen. Söndagen den 9 december avslutas Bergmanåret med en heldag i Filmhuset med julmarknad, visning av Fanny och Alexander samt inbjudna gäster.

Det internationella intresset för Ingmar Bergman under jubileumsåret har varit enormt. Till 2018 digitaliserade Svenska Filminstitutet samtliga av Bergmans långfilmer liksom hans kort- och reklamfilmer gjorda för biografvisning. Bokningsförfrågningarna för dessa har varit överväldigande.

Hittills har 72 länder visat Bergmanfilmer på över 500 biografer, med sammanlagt långt över 5000 visningar. I samarbete med Svenska Institutet har filmerna inte bara textats på engelska utan även spanska, arabiska, ryska, mandarin, turkiska och grekiska. På BFI Southbank i London visades samtliga av Bergmans filmer med slutsålda visningar och extravisningar, Filmmuseet i Wien har rapporterat om att ingen retrospektiv tidigare har förenat olika generationer i publiken som Bergman gjort, och i Taiwan såg 23 000 besökare Bergman-filmer under tre veckor.

I Sverige har Filminstitutet distribuerat de digitaliserade Bergman-filmerna för bio och även här har intresset varit stort. Hittills har över 1200 visningar arrangerats av biografer, filmklubbar och festivaler över hela landet. Under året har Cinemateket visat samtliga 40 långfilmer Bergman gjorde för biografvisning i kronologisk ordning, här har intresset också varit starkt.

– Vi är överväldigade av publiktillströmningen. Vi visste att det fanns ett stort internationellt intresse för filmerna, men var oroliga för att den svenska publiken skulle tröttna under året och inte komma till visningarna i Filmhuset. Därför känns det väldigt roligt att filmerna fått en så stor publik och att den varit så blandad, både såna som ville återuppleva sina favoriter på stor duk och såna som såg dem för första gången. Det är uppenbart att Ingmar Bergmans filmer fortfarande har något att säga om vår tid, säger Danial Brännström, chef för Cinemateket.


Söndag 9 december avrundas jubileumsåret med en heldag på Filmhuset i Stockholm! 

Program:

14.00 Fanny och Alexander (3 tim 8 min + paus) i Bio Victor.

17.30 Julmingel och julmarknad i Filmhusets foajé.

18.15-19.30 Framträdanden, scensamtal och summering av året som gått. Gäster: skådespelarna Stina Ekblad och Gunnel Lindblom, Bergmanpoddens Gunnar Bolin, förläggaren Håkan Bravinger, Bergmanstiftelsens Jan Holmberg, med flera.

Mer information och biljetter på cinemateket.se.

 

Källa och bild: Pressmeddelande från Svenska Filminstitutet